Str. Prometeu, nr.28, bl.14F, sc.3, ap.26

Protetică


Tratamentele protetice dentare sunt necesare in diferite situatii:
• Unul sau mai multi dinti lipsesc
• Dintii au modificari de forma sau coloratii care nu pot fi indepartate prin metode de albire
• Lipseste o mare parte a coroanei dentare, ea nemaiputand fi inlocuita printr-o simpla obturatie

Tipuri de lucrari protetice:
• Inlay ceramic: atunci cand lipsa de substanta este prea mare pentru realizarea unei obturatii coronare, dar prea mica pentru a necesita slefuirea integrala si acoperirea dintelui cu o coroana de invelis
• Fatetele ceramice: necesita preparatii minimale (0,6 mm-0,8 mm) si permit pastrarea vitalitatii dintilor. Sunt solicitate de obicei din motive estetice, rezolvand probleme de forma, inghesuire sau spatiere nedorita a dintilor, coloratii, obturatii mari si nefizionomice. Realizarea lor necesita stapanirea unor tehnici superioare de slefuire si amprentare, precum si un laborator de tehnica dentara cu multa experienta.
• Coroana dentara: atunci cand dintele a suferit pierderi importante de structura. Se recomanda ca toti dintii cu tratamente de canal mai vechi, care au necesitat indepartarea unei parti importante a coroanei, sa fie acoperiti cu coroane de invelis, pentru a evita fracturarea lor si eventual pierderea dintelui de pe arcada.
• Restaurari corono-radiculare (pivoti): se realizeaza la dintii care au pierdut toata coroana sau cea mai mare parte a acesteia. Pot fi din fibra de sticla, realizati in cabinet, sau din diverse aliaje metalice, confectionati in laborator.
• Puntile dentare: inlocuiesc unul sau mai multi dinti lipsa si acopera dintii vecini ai spatiului edentat sau pot acoperi mai multi dinti refacuti cu pivoti.
In cazul unei solutii protetice complexe, care implica si realizarea unor proteze scheletate, coroanele sau puntile care acopera dintii restanti vor avea atasate niste dispozitive speciale (capse, balamale, etc) sau vor avea frezate spatii speciale pentru componentele protezei.

Un alt tip special de coroana sau punte este cea realizata deasupra implantului dentar.
• Protezele dentare: pot fi realizate din materiale acrilice (proteze acrilice partiale sau totale) sau din combinatii de aliaje metalice, acrilat si ceramica. Sunt destinate celor care au un numar mare de dinti lipsa si care nu opteaza pentru inlocuirea acestora prin implanturi dentare. Pentru a fi in permanenta adaptate, protezele vor necesita controale periodice si, atunci cand este nevoie, adaugarea de material pe suprafata care vine in contact cu gingia (captusiri, rebazari).
• Lucrari protetice provizorii: in functie de complexitatea lor, pot fi realizate in laborator, din materiale acrilice (1-2 zile) sau in cabinetul stomatologic, din materiale compozite ( in aceeasi sedinta).

Tipul restaurarilor protetice va fi ales dintre variantele recomandate de medic, dupa ce vi se va explica detaliat care sunt optiunile. Acestea variaza in functie de situatia prezenta, de starea dvs de sanatate, de cerintele estetice si de posibilitatile financiare. Exista situatii care contraindica un anumit tip de lucrari (cum ar fi dinti restanti cu mobilitate crescuta, cu inclinari foarte mari sau cu migrari verticale accentuate, suport osos insuficient, etc). Alegerea variantei optime trebuie sa aiba in vedere reabilitarea functionala a aparatului dento-maxilar, iar solutia de tratament trebuie sa va asigure confortul pentru o perioada suficient de indelungata. De cele mai multe ori, piesa protetica finala este realizata dupa ce s-au finalizat o serie de tratamente endodontice, parodontale si chirurgicale, necesare obtinerii unui suport dentar sanatos si rezistent. Acest proces poate fi unul destul de indelungat, timp in care veti putea purta lucrari protetice provizorii. Lucrarile provizorii au o rezistenta mai mica decat cele definitive si pot necesita diferite reparatii sau recimentari.
Fiecare tip de restaurare protetica are o anumita garantie, in functie de materialele folosite si necesita un anumit tip de ingrijire. Respectarea recomandarilor medicului va spori durata de folosire a acestora, aspectul estetic si confortul dvs.