Str. Prometeu, nr.28, bl.14F, sc.3, ap.26

Pedodonție


Copilul tau are nevoie de ingrijirea corecta a dintilor de lapte, rolul acestora fiind la fel de important ca cel al dintilor definitivi. De aceea, prima vizita la medicul stomatolog trebuie sa aiba loc imediat dupa aparitia primilor dinti (in jurul varstei de 6 luni). Cu aceasta ocazie, veti primi sfaturi legate de o igiena corecta dentara si veti fi chemati la controale periodice. Periajul dentar la copii trebuie inceput inca de la eruptia primului grup dentar, cu paste si periute speciale pentru copii.
Atunci cand igiena dentara este insuficienta, apar carii si complicatii ale lor (abcese dentare, fistule). De cele mai multe ori, copilul va acuza durere dentara doar in stadii destul de avansate ale afectiunii, moment in care manevrele de tratament sunt destul de dificile si greu de suportat. Din acest motiv, este importanta monitorizarea precoce a dentitiei si obisnuirea copilului cu cabinetul stomatologic, in momente pe care le poate asocia cu o experienta placuta si interesanta.
Evaluarea periodica a ritmului eruptiei dentare si a pozitiei dintilor ne va anunta din timp de necesitatea instaurarii unui tratament ortodontic.

Cariile de pe dintii de lapte:
Trebuie descoperite si tratate cat mai precoce, pentru ca de sanatatea acestor dinti depinde dezvoltarea normala si armonioasa a dentitiei definitive. Atunci cand copilul a fost familiarizat cu mediul si cu aparatura din cabinet, obturarea unei carii simple se realizeaza usor, fara stress si fara durere., materialele cele mai frecvent folosite fiind cimenturile cu fluor.
Obiectivul nostru este de a pastra dintii de lapte cat mai sanatosi si cat mai mult timp pe arcada, pana la varsta normala de eruptie a inlocuitorilor lor. Un dinte temporar care a suferit numeroase infectii, fracturi si este extras sau pierdut inainte de termen va cauza modificari de pozitie ale dintilor vecini, inghesuirea dintilor permanenti si necesitatea instaurarii unui tratament ortodontic.

Cariile de pe dintii definitivi la copii:
Primii dinti permanenti care apar sunt molarii “de 6 ani”, ei erupand in spatele tuturor dintilor de lapte si fiind de multe ori confundati cu acestia si, in consecinta, neglijati. Controalele periodice trebuie sa aiba loc neaparat in jurul varstei de 6 ani, acum putandu-se realize si sigilarile dintilor proaspat erupti, in scop profilactic.
Dintii definitivi au o suprafata mai anfractuoasa si de aceea sunt destul de susceptibili la carii, in conditiile unei igiene incorecte si a unei diete bogate in carbohidrati. In aceasta etapa de varsta, copilul ar trebui sa fie deja obisnuit cu realizarea unui periaj corect, de doua ori pe zi, el urmand sa fie totusi verificat de parinti. Cariile care apar pe dintii definitivi trebuie curatate si obturate, de obicei cu material pe baza de rasini compozite.

Sigilarile dentare:
• reprezinta o modalitate usoara si nedureroasa de prevenire a aparitiei cariilor
• fiind asemanata mai mult cu o “joaca”, este o buna modalitate de a-ti familiariza copilul cu cabinetul stomatologic, chiar de la prima sedinta
Cand si cui se recomanda:
• perioada de electie este intre 6 si 12 ani, adica perioada de eruptie a dintilor definitivi
• se recomanda mai ales copiilor care au mai multe carii pe dintii de lapte, dar si celor cu dintii indemni, in scop profilactic
• de obicei se sigileaza dintii definitivi, intai molarii (care apar in jurul varstei de 6 ani) si mai tarziu premolarii. Se pot sigila si molarii de lapte, cand se constata o carioactivitate crescuta si cand cel mic nu are o igiena orala satisfacatoare.

Sigilarile largite:
Atunci cand santurile de pe suprafata dintilor sunt foarte adanci si inguste si au devenit colorate (maro-galben-negru), ele vor fi intai largite cu o freza diamantata foarte fina, dupa care se va trece la procedeul de sigilare. Aceasta operatiune este nedureroasa, actionandu-se doar pe zona superficiala a smaltului.