Str. Prometeu, nr.28, bl.14F, sc.3, ap.26

Odontologie


CARII SI OBTURATII
Obturatia coronara (plomba) este necesara pentru a inlocui tesuturile dentare cariate sau care lipsesc din cauze traumatice sau alte cauze. De obicei este nevoie de indepartarea partii bolnave a dintelui (dentina / smalt afectat de carie), care se realizeaza cu diferite freze. De asemenea, se indeparteaza si zonele de smalt foarte subtire, ramas fara sustinere, care s-ar putea fractura ulterior si ar compromite integritatea dintelui si a obturatiei.

Obturatiile fizionomice sunt realizate din rasini compozite, cu culori asemanatoare cu ale dintilor. Durata medie de viata a unei astfel de obturatii este in jur de 7 ani, daca realizarea este una corecta si daca la controalele periodice nu se observa complicatii. In timp, compozitul sufera fenomene de contractie, putand aparea un spatiu de clivaj intre obturatie si dinte, loc in care se va infiltra saliva, si vor aparea carii secundare, daca problema nu este remediata la timp. Obturatiile din compozit sunt indicate in cariile care ocupa pina la 50% din suprafata dintelui. Cand regiunea cariata este mai extinsa, apare riscul de fractura la interfata dinte-plomba, in acest caz indicandu-se restaurari indirecte (piese protetice realizate in laboratorul de tehnica dentara si cimentate in cabinet). Materialul compozit se intareste (polimerizeaza) cu ajutorul unei lampi cu lumina albastra, in straturi cu grosime de aprox 2 mm. De aceea, o cavitate de dimensiuni mari va necesita aplicarea succesiva a straturilor de compozit si polimerizarea lor separata.

CIS: cimentul ionomer de sticla este un alt material folosit in realizarea obturatiilor. Datorita aderentei sale chimice fata de substrat si a eliberarii lente de ioni de fluor, este recomandat in diferite situatii:
• pe dintii de lapte
• in cariile situate pe suprafetele netede ale dintilor, foarte aproape de marginea gingivala sau chiar sub ea
• ca strat de baza in cavitatile profunde, unde are un rol izolator al nervului dentar fata de mediul oral.