Str. Prometeu, nr.28, bl.14F, sc.3, ap.26

Implantologie


Implantul dentar este "o radacina" a unui dinte artificial. Acesta se insera la nivelul osului maxilar sau mandibular pentru a inlocui un dinte lipsa sau pentru a sustine o punte.

Tratamentul prin implant asigura integritatea dintilor vecini, care ar fi fost slefuiti pentru a sustine o punte.
De asemenea implantul conserva structura osoasa, care in urma extractiei sufera modificari.
Dupa extractia unui dinte, inaltimea si grosimea osului scad. Dintii adiacenti migreaza si ajung sa inchida partial sau total spatiul dintelui lipsa, astfel incat, uneori si dintii vecini unui spatiu edentat necesita extactii sau reducerea inaltimii lor datorita migrarii.
Implanturile nu inlocuiesc numai dintii lipsa, ci va redau frumusetea si increderea in zambetul dumneavoastra si functionalitate in masticatie si vorbire.
Daca sunteti purtatori de proteze mobile, implanturile le pot asigura acestora stabilitate, astfel incat veti uita ca le purtati.
Coroanele dentare pe implanturi arata si se simt ca dintii naturali astfel incat veti uita rapid ca ati pierdut un dinte.
Inserarea implanturilor dentare de catre un specialist, controlul periodic la medicul stomatolog si igiena dentara perfecta, pot asigura durabilitatea lor.

DE CE TREBUIE INLOCUITI DINTII LIPSA?

Este necesar sa inlocuim dintii lipsa din mai multe motive:
• Atunci cand nu avem dinti lipsa suntem mult mai increzatori in noi insine.
• Dupa pierderea unui dinte osul se resoarbe. In timp resorbtia osoasa poate deveni atat de accentuata incat, pentru a putea insera un implant dentar, medicul chirurg va trebui sa plaseze o grefa osoasa pentru a substitui osul pierdut.
• Pierderea dintilor afecteza masticatia si limiteaza tipul alimentelor pe care le puteti manca. Persoanele care au dinti lipsa nu se pot alimenta corect si pot prezenta afectiuni generale legate de o alimentatie incorecta.
• Pierderea dintilor duce la modificarea ocluziei ( a "muscaturii") si de aici pot aparea probleme la nivelul articulatiei temporo-mandibulare.
• Pierderea dintilor poate modifica felul in care vorbiti.

EU POT AVEA IMPLANTURI DENTARE?

Candidatul ideal pentru aplicarea de implanturi dentare trebuie sa aiba o stare de sanatate buna si o igiena orala perfecta.
Osul maxilar sau mandibular trebuie sa aiba o grosime si o inaltime adecvata inserarii implantului.
Mucoasa orala trebuie sa fie sanatoasa, fara semne de gingivita sau parodontita.
Anumite medicamente pot afecta vindecarea si integrarea osoasa a implanturilor, de aceea, medicul trebuie sa cunoasca istoricul dumneavoastra medical pentru a stabili cele mai bune conditii pentru interventie. Sunt necesare analize de sange complete (hemoleucograma, glicemie, uree, creatinina, transaminaze,teste de sangerare si coagulare...), un istoric medical complet si lista de medicamente recomandate.
Vor fi necesare si investigatii specifice - tomografia maxilarelor si modele de studiu pentru a determina locul ideal pentru plasarea implantului.

PUNTE SAU IMPLANT?

Inlocuirea dintilor lipsa se poate realiza prin implanturi sau punti.
In urma cu 30 de ani, puntea era singura optiune, dar acum, tehnologia avansata si practica medicala ne ofera implanturile ca alternativa din ce in ce mai apreciata de catre pacienti.
In cazul puntilor, dintii adiacenti ar trebui slefuiti, pentru a oferi stabilitate, durabilitate si estetica acestor restaurari. Daca dintii adiacenti prezinta obturatii mari, carii sau defecte estetice, atunci tratamentul prin punte ramane o optiune.
In cazul in care dintii adiacenti unui spatiu edentat sunt in stare buna ( fara obturatii, integrii sau cu obturatii mici) si exista la nivelul zonei edentate suficient os pentru plasarea implanturilor, atunci aceasta este cea mai buna solutie pentru tratamentul edentatiei.
Chiar daca la inceput, costul unui implant poate parea mai mare decat cel al unei coroane, investitia va fi mult mai apreciata pe parcurs. Nu este nevoie sa se inlocuiasca prin implant fiecare dinte lipsa. Pe implanturi se pot face punti, ca si pe dintii naturali. Implanturile dentare salveaza dintii vecini de la slefuire si mentin inaltimea osului la nivelul spatiului edentat. Implanturile se comporta ca "radacini artificiale" si transmit fortele masticatorii osului. astfel, osul nu se mai resoarbe si isi pastreaza inaltimea si grosimea, ca la dintii naturali.

AVANTAJELE IMPLANTULUI DENTAR

Nu exista nimic mai bun decat un dinte sanatos, dar, fata de punti sau proteze partiale, implanturile dentare ofera confort pacientului, conserva tesutul osos si mucoasa, iar ingrijirea lor este mai facila.
Implanturile dentare pot fi folosite pentru tratamentul mai multor feluri de edentatii. Implanturile dentare pot inlocui un singur dinte, mai multi dinti - intr-o punte, toti dintii unei arcade - intr-o punte totala sau pot oferi stabilitate unei proteze.
Implanturile dentare ajuta medicii stomatologi sa asigure o mai buna calitate a vietii pentru pacientii lor.
Tratamentul edentatiilor prin implanturi dentare este simplu, durabil si variabil. Exista studii care au demonstrat ca, atunci cand igiena orala este foarte buna si tratamentul protetic este corect, implanturile dentare pot dura o viata. Coroanele dentare pe implanturi sunt estetice, arata si se simt ca si dintii naturali, iar functionalitatea este aceeasi ca a propriilor dinti.

Avantajele implanturilor:
• NATURALETE - datorita faptului ca implanturile sunt "ingropate" in os, coroanele acoperitoare vor fi asemanatoare dintilor naturali
• CONFORT - nu trebuie sa mai aveti grija de protezele care pot aluneca in timp ce vorbiti sau mancati
• NUTRITIE SANATOASA - veti putea manca mult mai bine cu implanturile dentare. Masticatia cu proteze dentare poate fi uneori dificila. Protezele maxilare va acopera palatul, ceeea ce duce la scaderea sensibilitaatii gustative.
• ESTETICA SI INCREDERE - datorita faptului ca implanturile par dinti naturali, veti uita ca ati avut dinti lipsa, felul in care vorbiti nu va fi afectat, ca in cazul protezelor

PROCEDURA

Decizia de a avea implanturi dentare va apartine. Aceasta va fi luata impreuna cu medicul chirurg in urma consultatiei si expunerii planului de tratament adecvat situatiei clinice si posibilitatilor financiare. Modelele de studiu vor reproduce arcadele dentare si vor ajuta, alaturi de tomografie la stabilirea pozitiei implantului dentar.
Procedura chirurgicala este relativ simpla. Sub anestezie locala, se frezeaza osul pentru a pregati locul unde va fi plasat implantul.
Procedura este rapida si nedureroasa.

GREFELE

Oferta osoasa este cel mai important factor in asigurarea succesului implantului dentar. Medicul chirurg va evalua oferta osoasa cu ajutorul tomografiei. Grefa osoasa este uneori necesara pentru suplimentarea ofertei osoase sau pentru a asigura stabilitate unui implant dentar.
Necesitatea unei grefe osoase poate fi prevazuta in urma examenului tomografic sau poate deveni necesara in timpul interventiei chirurgicale.

Grefele osoase pot fi de mai multe feluri:
• grefe osoase proprii (autogrefe) - pot fi recoltate in cantitate mica sau in blocuri osoase
• grefe osoase de la aceeasi specie (allogrefe) - os uman, liofilizat, sterilizat
• grefe osoase de la alte specii ( xenogrefe) - os bovin sau porcin

Sinus lift
Sinusurile maxilare sunt cavitati pneumatice aflate in oasele maxilare. Radacinile molarilor si premolarilor maxilari, uneori si ale caninilor au rapoarte de vecinatate sau se pot afla in cavitatea sinusala. Odata cu extractia acestor dinti, sinusul maxilar "coboara" ocupand spatiul ramas liber. Osul alveolar se resoarbe in urma extractiilor si nu ofera suficient spatiu pentru innserarea implantului. In astfel de situatii este necesara o augumentare osoasa, prin inserarea unei cantitati variabile de os sub membrana sinusala.

In functie de cantitatea de os restanta la nivelul maxilarului, implanturile pot fi inserate imediat sau intr-o interventie ulterioara, dupa integrarea osului artificial (6-8 luni).

Grefe osoase "in bloc"

In cazurile de resorbtie osoasa severa, se pot plasa blocuri osoase pentru a creste inaltimea sau grosimea crestelor edentate. In aceste situatii grefele osoase se recolteaza de la pacient, de la nivelul mandibulei (zona barbiei sau zona laterala). Blocurile osoase se recolteaza din zona donoare sub anestezie locala si se fixeaza la nivelul zonei receptoare cu suruburi speciale. Grefele osoase necesita o perioada de 4-5 luni pentru integrare. Abia dupa aceasta perioada se poate insera implantul.

POSTOPERATOR

Inserarea implantului dentar necesita o interventie chirurgicala minim invaziva. Noi incercam sa facem aceasta "operatie" cat mai placuta pentru dumneavoastra. Interventia chirurgicala se face sub anestezie locala, deci este nedureroasa, dar dupa ce "trece anestezia" pot aparea dureri moderate, o usoara tumefactie si chiar echimoza ( vanataie). Aceste simptome vor disparea dupa 3-4 zile. Veti primi o reteta cu antibiotic si antiinflamator pentru a minimiza disconfortul postoperator.