Str. Prometeu, nr.28, bl.14F, sc.3, ap.26

Endodonție


Tratamentul endodontic al unui dinte este necesar atunci cand nervul este inflamat sau infectat; indepartarea acestuia de pe canalele dentare se realizeaza cu ace speciale de canal, insotita de o curatare mecanica si chimica a canalelor. In functie de gravitatea afectarii nervului si de difuzarea bacteriilor in substanta dentara din jurul canalelor si eventual in osul alveolar, numarul de sedinte poate fi diferit si se poate asocia si tratament medicamentos oral cu antibiotice si antiinflamatorii. Dupa sterilizarea spatiului endodontic, acesta va fi umplut si sigilat cu materiale biocompatibile (obturatia de canal).

Tratamentul de canal necesita in mod obligatoriu o serie de radiografii! Acestea garanteaza succesul interventiei si ne feresc de surprize neplacute.
Tratamentul dintelui respective nu este terminat odata cu finalizarea obturatiei de canal! Va fi nevoie si de restaurarea partii coronare a dintelui, fie ca acest lucru inseamna o obturatie care sa refaca portiunea distrusa a coroanei, fie ca este vorba despre un dinte care va fi acoperit de o coroana sau va intra in componenta unei punti dentare (caz in care va fi revoie de realizarea unui pivot sau de reconstruirea cu rasini compozite a bontului). Intarzierea in restaurarea “portiunii de suprafata” a dintelui poate duce la reinfectarea canalelor si la compromiterea rezultatului obtinut.

Retratarea canalelor dentare este de obicei un procedeu mai dificil si de durata mai lunga decat tratamentul initial. Ea poate fi necesara in cazul dintilor cu canale foarte curbe sau inguste, cu o anatomie foarte dificila, atunci cand restaurarea finala nu a fost facuta la timp, cand dintele in cauza a suferit in timp noi leziuni carioase sau fracturi ale coroanei care expun canalele, atunci cand infectia initiala nu a fost total invinsa de sistemul imunitar si a ramas cantonata in os, sub forma de granuloame sau chisturi restante. In situatia din urma, tratamentul de canal trebuie completat cu metode chirurgicale (rezectie apicala, chistectomie) care sa asigure o eliminare completa a tesuturilor infectate.
Tratamentul endodontic corect este o conditie esentiala pentru realizarea ulterioara a unei lucrari protetice, care trebuie sa se sprijine pe dinti fara infectie si cu o durata de viata cat mai lunga.