Str. Prometeu, nr.28, bl.14F, sc.3, ap.26

Chirurgie


Molarii de minte creeaza probleme multor persoane datorita faptului ca, pe arcade, in momentul aparitiei lor, nu mai exista loc suficient.
Odata cu evolutia speciei, antropologii au demonstrat ca maxilarele s-au micsorat si numarul de dinti a scazut. Aceste modificari in evolutie nu au loc concomitent, astfel ca ne aflam de multe ori in fata unor situatii in care maxilarele sunt mai mici si molarii de minte nu mai au loc sa erupa si sa se alinieze in spatele molarilor de 12 ani. Atunci ei pot ramane in incluzie totala (in os, pot fi vazuti doar pe radiografie) sau pot fi semiinclusi (o portiune din coroana se vede in cavitatea orala).

Molarii inclusi pot provoca probleme serioase pacientilor, de la durere, "inghesuirea" dintilor, carii la nivelul molarilor de 12 ani, pana la complicatii infectioase (abcese). Abcesele care au ca punct de plecare molarii de minte, evolueaza imprevizibil si extensiv .
Molarii de minte nu sunt functionali, nu pot fi igienizati corespunzator, se cariaza usor, acumuleza tartru si placa bacteriana, ceea ce duce la imbolnavirea gingiei lor si a molarilor vecini si uneori, molarii de 12 ani sunt compromisi si ei datorita cariilor si parodontopatiei cauzate de molarii de minte.

Multe probleme care apar din cauza molarilor de minte sunt initial asimptomatice si atunci cand sunt descoperite poate fi prea tarziu.
Trebuie stiut ca pe masura ce inaintam in varsta, densitatea osoasa creste si extractia molarilor de minte poate fi mai dificila. De aceea se recomanda extractia lor, chiar daca nu au creat probleme, mai ales in cazul adultilor tineri si inaintea incheierii perioadei de formare a radacinilor, care pot creste in diverse moduri si pot complica interventia chirurgicala.

Complicatii:
• inflamatii gingivale si abcese - cand dintele a erupt (a "spart" mucoasa), bacteriile si resturile alimentare pot intra prin aceasta deschidere in tesuturile din jurul dintelui si pot forma o colectie purulenta. De aceea este bine ca molarii de minte sa fie extrasi inainte sa provoace un astfel de disconfort
• carii - molarii de minte se cariaza usor datorita pozitiei lor si a posibilitatii reduse de igienizare. Cariile pot afecta si molarii de 12 ani care sunt vecinii molarilor de minte
• inghesuirea dintilor de pe arcada - datorita presiunii pe care o exercita molarii de minte in eruptie asupra dintilor deja existenti, acestia isi pot modifica pozitia. Daca exista deja o inghesuire minora, aceasta va fi agravata de eruptia molarilor de minte