Periajul dentar

Cum sa-mi periez corect dintii?

Un periaj corect dureaza cel putin doua minute – exact, 120 de secunde!
Majoritatea adulţilor nu respectă acest timp. Pentru a vă da seama cât durează periajul, folosiţi un cronometru.

Pentru un periaj corect, folosiţi mişcări scurte, uşoare, cu mare atenţie la joncţiunea dentogingivală, la dinţii din spate şi la zonele din jurul obturaţiilor, coroanelor şi altor lucrări dentare. Concentraţi-vă pe fiecare zonă de periaj, după cum urmează:

  • Periaţi suprafeţele exterioare ale dinţilor de sus, apoi ale dinţilor de jos.
  • Periaţi suprafeţele interioare ale dinţilor de sus, apoi ale dinţilor de jos.
  • Periaţi suprafeţele ocluzale.
  • Pentru împrospatarea respiraţiei, periaţi şi limba.

Plasati periuta de dinti la jonctiunea dintre dinti si gingie intr-un unghi de aproximativ 45 de grade Cu o usoara miscare de rotatie, periati dinspre gingie inspre varful dintilor

Periati apoi partea exterioara si cea interioara a dintilor cu aceeasi miscare de rotatie

Periati apoi suprafetele de masticatie ale molarilor cu o miscare de du-te-vino pe orizontala. Amintiti-va sa periati si suprafetele limbii si obrajilor.

Incercati sa petreceti aproximativ 3 minute la fiecare spalat pe dinti Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa sau cel putin de 2 ori pe zi, dimineata si seara la culcare!

 

Cât de des trebuie sa-mi schimb periuţa?

Majoritatea dentiştilor recomandă schimbarea periuţei o data la 3 luni. Studiile arată că după 3 luni de folosire, capacitatea periuţei de dinţi de a îndeparta placa bacteriană de pe dinţi şi gingii se reduce faţă de o periuţă de dinţi nouă. Perii se tocesc şi îsi pierd capacitatea de a ajunge in locurile greu accesibile.